Populär

Internationell klass

By  | 

”FUNKTIONSSAMBANDEN ÄR VIKTIGA, ATT RÄTT FUNKTIONER LIGGER BREDVID VARANDRA VILKET DE GÖR I DETTA HUS. KÖKET, MATPLATSEN, UTEPLATSEN OCH VARDAGSRUMMET LIGGER I ANSLUTNING TILL VARANDRA.”

Nils Nordkvist är en av Sveriges mest intressantaste arkitekter. Hans hus, ofta med nyfunkisinfluenser, finns i hela landet. Trots många år bakom ritbordet har inte inspirationen falnat, tvärtom Nils skapar hus som aldrig förr. Et av de mest kända är uppfört i Stockholm. Vi stämmer träff med Nils för ett samtal om husskapande i allmänhet och framtagandet av detta vackra hus i synnerhet.

JAG VILL ATT MAN JOBBAR MED PLANLÖSNINGEN FÖRST OCH LÅTER utsidan bli en konsekvens av insidan.

Nils, du har skapat hus i över 30 år. vad är det viktigaste för dig när du ska ta fram ett nytt hus?
– Jag vill att man jobbar med planlösningen först och låter utsidan bli en konsekvens av insidan. Familjens behov sätts i centrum. Sedan är det oerhört viktigt för mig att ett hus får en själ och att det charmar den som bor i eller besöker huset. Jag experimenterar gärna med annorlunda lösningar. Ett hus behöver inte vara lättmöblerat utan kan kräva stor omtanke, då blir det personligt. Huset behöver inte vara “perfekt” för då blir det inte så mänskligt.

bild3_A2310_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Du har ritat huset på bilderna, hur gick den processen till?
– Jag träffade kunden tillsammans med säljaren från Willa Nordic och samtalade med kunden om det de önskade av sitt nya boende.
De hade inspirerats av hus jag ritat tidigare så jag fick en ganska bra bild av vilket uttryck de ville att deras nya hus skulle ha. Kunden ville inte att huset skulle vara för stort och planbestämmelserna tillät inga tvåvåningshus utan jag fick skapa ett hus som rent juridiskt räknas som ett- och ett halvplanshus.

Berätta om kundens önskemål
– Makarna som bor i huset är verksamma inom husmäklarbranschen så de hade en bra uppfattning om hur de ville ha sitt eget hus ur många olika aspekter. På andra våningen finns kontor där man driver det egna företaget. Man ville ha ett stenhus, det blev det inte men väl ett putsat trähus som har samma utseende som ett stenhus.

Jag ritade in segment med cederträ som bryter vackert mot den vita putsen och ger dramatik och spänning åt fasaden. Man ville även ha stora fönster och i sann nyfunkisanda styrde husets insida var dessa placerades. Stora terrasser och lättskötta ytor utomhus var andra önskemål.

Hur tänker du om interiören?
– Funktionssambanden är viktiga, att rätt funktioner ligger bredvid varandra vilket de gör i detta hus. Köket, matplatsen, uteplatsen och vardagsrummet ligger i anslutning till varandra.
Jag vill att kunden skall stå i centrum i hela processen, inte arkitekten. Det är viktigt att ha tid att diskutera och skissa, man måste lyssna på varandra. Det är denna samverkan som gör arkitektyrket så intressant, att fånga upp det som kunden vill ha och hitta en lösning som är rätt för dem både vad det gäller funktion, det estetiska uttrycket och ekonomin.
TEXT: MIKAEL TORSTENSSON

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply