Modernt

Stilsäkert

By  | 

I utkanten av stockholm med spännande utsikt och ett modernt formspråk

a2952-arkitektritat-willa-nordic-kristinavagen-galleri_0024__dsc3309g-2

Villa Tångring
– arkitektens beskrivning

På bara 10 minuters resa från Stockholms centrum nås denna fastighet i vackra Saltsjö-Duvnäs i Nacka. Tomten var inte stor, men hade en generös byggrätt som kunden ville utnyttja fullt, berättar arkitekt Patrik Windisch.
– Kontexten var klar eftersom alla omkringliggande fastigheter var bebyggda. Utmaningen var här att förhålla sig till en relativt trång plats där vi var tvungna att ligga minst 6 meter från tomtgräns.

På vänster sida i en sluttning finns ett putsat hus med pulpettak med takpannor. På höger sida finns ett modernt trähus med ett brant valmat plåttak och i riktning mot sjöutsikten ett stort äldre sekelskifteshus i gul lockläktpanel och terrakottafärgade tegelpannor. Blandningen och stilarna spretar minst sagt.
– Lösningen kom av tomtens kilform, där jag delade upp huset i två volymer som var och en följer grannens tomtgräns. På detta sätt öppnas volymerna upp inbjudande mot gatans entré och riktas fokuserat mot sjöutsikt genom stora glaspartier för vardagsrum och matplats. Kompositionen avslutas med en cederträinklädd pool riktad mot utsikt och sol.

a2952-arkitektritat-willa-nordic-kristinavagen-galleri_0021__dsc3296g-2

Vackert med cederträ
Den ena volymen kläs in i cederträ som tillåts gråna naturligt och möter på detta sätt upp det befintliga grånade trähuset på höger sida. Den andra volymen har en fasad dominerad av puts med små inslag av cederträ, för att gå bra ihop med den befintliga grannens putsade hus på vänster sida.

Takformen upplevs som platt från gatunivån, men har låg valmad form klädd i plåt. Olika höjder på övervåningens invändiga rums-höjder förstärker upplevelsen av två skilda volymer som går in i varandra.

a2952-arkitektritat-willa-nordic-kristinavagen-galleri_0004__dsc3350h

I cederträdelen av huset finns en indragen entré med en ovanliggande taköverbyggd balkong med utgång från stora sovrummet. Detta tillsammans med fin belysning i de utskjutande undertaken bildar en välkomnande entrésituation.

a2952-arkitektritat-willa-nordic-kristinavagen-galleri_0001__dsc3325h

Designad trädgård
Exteriören har lyfts ytterligare genom ett skickligt arbete med trädgården lett av trädgårdsdesignern Annika Zetterman. Hela tomten har planerats för att på bästa sätt utnyttja den lilla ytan med hänsyn till insyn från grannar och maximera platser för sol under hela dagen. Detta arbete sattes igång och färdigställdes parall-ellt med husets färdigställande, vilket är att föredra av flera olika anledningar.

a2952-arkitektritat-willa-nordic-kristinavagen-galleri_0025__dsc3311g-2

Genomtänkt interiör
Interiört domineras huset av generösa gemensamhetsytor på entréplan med fin kontakt och ljusinflöde från tre väderstreck. En centralt placerad öppen spis kan njutas både från matplats och vardagsrum.

På övervåningen blir takhöjden nästan tre meter i allrum och de två generösa sovrummen i denna del av huset. Känslan av rymd är påtaglig.

Masterbedroom med walk-in-closet och badrum på samma våning får en lägre rumshöjd med två fokuserade utblickar i olika väderstreck genom stora glaspartier med tillhörande balkonger. Resultatet blir en helt annan känsla av horisontalitet och utblick än den tidigare av rymd och volym. Från badkaret har man exempelvis en mycket fin och samtidigt insynsskyddad utblick över Skurusundet.

a2952-arkitektritat-willa-nordic-kristinavagen-galleri_0010__dsc3236e

Fönster över hörn är ett genomgående tema på detta hus, vilket ger möjlighet att få fler och vidare utblickar över omgivningen.

Läs mer om huset här…

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply