Populär

STHLM eller LA

By  | 

Familjen Holm ville ha ett hus med internationell klass.

 

Hade det inte varit för de ursvenska tallarna in på husknuten och den prunkande svenska sommargrönskan som bäddar in huset så kunde det lika gärna varit en av de berömda husen på sluttningarna vid Hollywood.

Och mycket riktigt, det är från Kalifornien som Klas Holm hämtat inspirationen till familjens nya hus.

– Jag har alltid varit intresserad av arkitektur och det var en dröm att någon gång få rita och bygga ett hus.  Jag har länge varit fascinerad av Hillside Homes i Kalifornien med sina utskjutande hus med raka linjer och stora glaspartier. Vi hade ett mindre sommarhus på Hölö i Stockholms skärgård och på tomten vid sommar-huset fanns det en bergsknalle som skulle passa för ett sådant hus, förklarar Klas. Med den stilen i sinnet ritade Klas ett hus till bergsknallen i skärgården.

“Vi ville bygga ett hus som liknar de som byggdes på bergssluttningarna i Los Angeles i mitten av förra århundradet.”

– Vi sprängde bort ganska mycket så huset skjuter inte ut så mycket som många av dem i Kalifornien men stilen kommer därifrån.

Klas jobbade mycket vid denna tid och familjen bodde vid Stureplan där även Klas kontor låg. Han funderade på hur han skulle förverkliga sin dröm om ett Hillside Home-inspirerat hus i skärgården.

Någon att lita på till 100 %

– Jag kunde inte ikläda mig rollen av projektledare för bygget utan kände att jag behövde hjälp från någon jag kunde lita på till 100 % och därför kontaktade jag Willa Nordic. Jag hade ritat huset efter mina idéer i ett av programmen jag använde på reklambyrån.  Willa Nordic tog mina ritningar och gjorde om dem till kompletta byggritningar, förklarar Klas.

– Willa Nordic var oerhört lyhörda i processen och jag känner stort förtroende för dem. De rekommenderade en byggare som de ofta jobbade med och tog tag i hela projektet. När vi inledde samarbetet så lovade Willa Nordic att vi skulle kunna flytta in den 18 december, så vi skulle kunna fira jul i det nya huset. Alla jag pratade med sa att det kunde vi glömma, inget företag håller så snäva tidsramar när det kommer till att bygga hus, säger Klas med ett leende.

Ju närmare man kom den 18 december desto oftare frågade Klas Willa Nordics projektledare om tidsramen verkligen skulle hålla och alltid fick han ett lugnande svar.

– På utlovat datum, den 18 december, fick vi nycklarna till det inflyttningsklara huset. Sådant imponerar och gör att förtroendet växer, menar Klas, och tillägger att hela byggprocessen fungerade mycket bra.

– Jag är väldigt intresserad av inredning och design och kunde själv styra precis vilka material och vilken inredning jag ville ha. Det är en stor fördel med Willa Nordic att de kan stå för precis allt i hela processen eller så kan man själv skaffa vissa delar av materialet och inredningen och så implementerar de det i sina konstruktionsritningar. Verkligen ett bra upplägg, menar Klas.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply