Modernt

STHLM eller LA?

By  | 

_MG_3039

 

Hade det inte varit för de ursvenska tallarna in på husknuten och den prunkande svenska sommargrönskan som bäddar in huset så kunde det lika gärna varit en av de berömda husen på sluttningarna vid Hollywood.

Och mycket riktigt, det är från Kalifornien som Klas Holm hämtat inspirationen till familjens nya hus.
– Jag har alltid varit intresserad av arkitektur och det var en dröm att någon gång få rita och bygga ett hus.  Jag har länge varit fascinerad av Hillside Homes i Kalifornien med sina utskjutande hus med raka linjer och stora glaspartier. Vi hade ett mindre sommarhus på Hölö i Stockholms skärgård och på tomten vid sommar-huset fanns det en bergsknalle som skulle passa för ett sådant hus, förklarar Klas. Med den stilen i sinnet ritade Klas ett hus till bergsknallen i skärgården.
– Vi sprängde bort ganska mycket så huset skjuter inte ut så mycket som många av dem i Kalifornien men stilen kommer därifrån.
Klas jobbade mycket vid denna tid och familjen bodde vid Stureplan där även Klas kontor låg. Han funderade på hur han skulle förverkliga sin dröm om ett Hillside Home-inspirerat hus i skärgården.

Någon att lita på till 100 %

– Jag kunde inte ikläda mig rollen av projektledare för bygget utan kände att jag behövde hjälp från någon jag kunde lita på till 100 % och därför kontaktade jag Willa Nordic. Jag hade ritat huset efter mina idéer i ett av programmen jag använde på reklambyrån.  Willa Nordic tog mina ritningar och gjorde om dem till kompletta byggritningar, förklarar Klas.
– Willa Nordic var oerhört lyhörda i processen och jag känner stort förtroende för dem. De rekommenderade en byggare som de ofta jobbade med och tog tag i hela projektet. När vi inledde samarbetet så lovade Willa Nordic att vi skulle kunna flytta in den 18 december, så vi skulle kunna fira jul i det nya huset. Alla jag pratade med sa att det kunde vi glömma, inget företag håller så snäva tidsramar när det kommer till att bygga hus, säger Klas med ett leende.
Ju närmare man kom den 18 december ju oftare frågade Klas Willa Nordics projektledare om tidsramen verkligen skulle hålla och alltid fick han ett lugnande svar.
– På utlovat datum, den 18 december, fick vi nycklarna till det inflyttningsklara huset. Sådant imponerar och gör att förtroendet växer, menar Klas, och tillägger att hela byggprocessen fungerade mycket bra.
– Jag är väldigt intresserad av inredning och design och kunde själv styra precis vilka material och vilken inredning jag ville ha. Det är en stor fördel med Willa Nordic att de kan stå för precis allt i hela processen eller så kan man själv skaffa vissa delar av materialet och inredningen och så implementerar de det i sina konstruktionsritningar. Verkligen ett bra upplägg, menar Klas.

Högblankt golv
Klas valde ett epoxygolv vilket blev väldigt lyckat. Epoxy är en rinnande plastmassa som gjuts direkt på golvet. Man fördelar ut det jämt med en skrapa. Plastmassan härdar och golvet blir jämnt och hårt. Golvet poleras sedan med en polish och resultatet blir ett högglansigt golv. Effekten blev enorm med alla fönster och glaspartier i huset. Ett epoxygolv blir oerhört levande med ljuset som speglas i det.
– Ett sådant golv kväver ett visst underhåll och man bör lägga på ny polish och polera det vartannat år eller så för att behålla den högglansiga ytan, förklarar Klas.

Helt anpassat
Husets planlösning var helt anpassad för familjen Holms situation när de byggde huset. Planlösningen påminner om en lägenhet med tre rum och kök. Sovavdelningen är placerad i bakre delen av huset som har en korridor längs varje långsida med funktioner som hall och badrum samlade i mitten. Köket är öppet och de allmänna utrymmena öppnar upp sig mot de stora glaspartierna och terrassen, med utsikt över poolen och den omgivande naturen.

En perfekt partner
– I badrummet har vi betongplattor på väggarna och takfönster då det ligger mitt i huset. Det ger ett fint ljus och härlig rymd. Kommoden specialbeställde vi i corian som är en gjuten och hopsvetsad plast . Den är en av husets specialbeställda detaljer.
Inredningen och stylingen på bilderna är gjord med hjälp av inredningskonsulterna på White & Lilja som Willa Nordic samarbetar med, ännu ett exempel på Willa Nordics sätt att arbeta med helheten och erbjuda många olika slags service, menar Klas.
– Är man intresserad av arkitektur och design så är Willa Nordic en mycket bra partner där man kan välja vilka bitar man vill ha hjälp med och vad man vill göra själv. Vi är oerhört nöjda, säger Klas avslutningsvis.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply