Modernt

Roslagens pärla

By  | 

När tomten dök upp till försäljning köpte Helene och Mikael den direkt innan visningen. Frågan var bara hur de skulle bygga på den branta tomten med klippor ner till havet. Helene och Mikael som arbetar och bor i Uppsala tillsammans med sönerna Gustaf, Jacob och Johan och hunden Tilda letade länge efter ett perfekt sommarställe, relativt nära stan och viktigare än så – i närheten av Helens föräldrar.

bild12_a2772_willanordic_new_england_lantlig_romantisk_modernt_arkitektritade_hus_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

– Mina föräldrar har ett ställe på Fogdö sedan länge. Vi har varit där mycket med barnen genom åren och känner till ön med dess omgivningar väl. Därför ville vi verkligen hamna där vi också, säger Helene.

En plats i skärgården
Fogdö ligger strax utanför Grisslehamn i Roslagens vackra skärgård. Ett attraktivt område i Roslagen för sommarboende med sin vackra skärgård med bitvis makalös utsikt över Ålands hav. Sommarhuset som familjen köpte blev så perfekt att det i dag har kommit att bli ett andra boende.
– Det är otroligt avslappnande att lämna vardagen bakom sig och åka över bron till Fogdö när som helst på året, berättar Helene.

Valde Willa Nordic
Tomtens läge med närheten till havet och utsikten med kvällssol var lätt att bli förtjust i, svårare var det att lista ut hur de skulle bygga på den. De valde att lämna uppgiften till Willa Nordic.
– Vi gillade deras koncept med skräddarsydda arkitektritade hus och tänkte att det skulle passa oss och vår något besvärliga tomt, säger Mikael.
Önskemålet var att huset skulle delas upp i tre delar: en privat, en för gäster och en med en öppen planlösning för kök, matplats och vardagsrum.
– Vi ville ha ett ljust och luftigt hus med alla bekvämligheter för ett enkelt fritidsliv, berättar Helene.

Ville ändra allt
Vid första mötet fick de ett uppdrag av arkitekten att visualisera sina önskemål i en klippbok med bilder på miljöer, inredning och intryck.

bild14_a2772_willanordic_new_england_lantlig_romantisk_modernt_arkitektritade_hus_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

På det följde en intervju om hur de ville använda huset och vilka behov som fanns.
– När arkitekten Nils Nordkvist sen presenterade det första förslaget fick vi en mindre chock. Vi gillade det inte alls! säger Helene. De gick hem och listade 40 punkter som inte stämde med deras önskemål. Allt från placering, utseende till små detaljer.
– Vid vårt andra möte presenterade vi listan och Nils gick metodiskt igenom punkt för punkt och för-klarade hur han tänkt. När genomgången var klar hade vi till fullo köpt hans resonemang och såg det han redan sett, vilka möjligheter som faktiskt fanns, berättar Helene.

Helene ville gärna ha en pool, så det fick bli en centralpunkt på framsidans altan.
– Trots att vi ligger så nära havet är det toppen att kunna både sola och ta ett dopp tillsammans med barnen så direkt inpå husknuten, säger Helene.
– Dessutom har vi ju alltid full uppsikt inifrån huset så det underlättar då barnen kanske vill bada oftare än vi gör, menar Mikael.
Huset byggdes som ett suterränghus med entré från övreplan.

bild11_a2772_willanordic_new_england_lantlig_romantisk_modernt_arkitektritade_hus_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Anpassade fönster
På entrésidan av huset har man valt att minimera fönsterytorna och placerat dem för rummets funktion, tillräckligt för ett fint ljusinsläpp. Vid entrén byggdes en öppen veranda som ger uteplatsen större användningsområde med skydd både för regn och stark sol.
– Vi ville ha något som skyddar men inte stänger in oss. Då var detta en bra lösning där stolparna antyder rummet i verandan, det känns mysigare än bara en öppen yta, säger Helene. Mot havet där huset bildar två våningar har huset fått en mer lekfull stil med olika fönster. Fönstrens utseende varierar efter planlösningen; stora för utsiktens skull, ett runt för bastu och mindre dubbla fyrkantiga för barnens rum.
– Eftersom utsikten är så vacker ville vi kunna njuta av den från så många rum och platser som möjligt, säger Helene.
Husets interiör är ljus, luftig och modern med en tydlig närvaro av naturmaterial.  Inredningen är en blandning av modern New England och klassisk marin stil.  Väggar och tak är klädda med liggande vitmålad träpanel. Tillsammans med alla vackra trägolv och stora fönster ger det de vita rummen ett enhetligt intryck där naturen och havet är en del av rummen. Det ger också en vacker och enkel bas att inreda mot.

Med havet som inspiration
– Jag tycker om att ha mycket naturmaterial inne.  Under åren har jag samlat många vackra ting från skärgården, favorit är alla fina stenar.  De placerar jag gärna både ute och inne, berättar Helene. Både Helene och Mikael gynnar gärna lokala näringsidkare, både när det gäller mat och inredning. I Grisslehamn finns många fina butiker de gärna handlar i, och favoriten är Blue Corner House, en liten mysig butik som Helene hittat många favoriter i. Den mer moderna inredningen blandas gärna med äldre arvegods från nära släktingar. Soffbordet är en annan möbel som hängt med länge berättar Helene.  Den köptes in under studenttiden i Uppsala för tjugofem år sedan som första gemensamma möbel och har funnit sin plats här i husets marina stil.
– Extra roligt är enkla ting som min mormors mangel, syskrin och tvättkorg. De använder jag flitigt, säger Helene.

bild3_a2772_willanordic_new_england_lantlig_romantisk_modernt_arkitektritade_hus_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Utrymme för vardagstid
Från entrén möts man direkt av den öppna planlösningen med kök, matplats och vardagsrum. Här tillbringas mycket vardagstid då rummen ansluter till den stora altanen med poolen på framsidan.  I vardagsrummets hörn finns stora fönster i vinkel varav ett är öppningsbart ut till takterrassen. Här sitter familjen gärna och njuter av solnedgången. Med kikaren ser de långt ut i skärgården och kan följa naturens olika skiftningar och rikliga fågelliv under året. På husets nedre plan finns utbyggnaden med relaxrum och bastu. Även här byggdes en stor altan. Den används som soldäck och ger även plats för ett spabad i anslutning till bastun.

– En härlig plats att sitta på. Privat och så vilsam med utsikt över skärgården, säger Helene.
De fick huset precis så som de önskat sig, och processen var både smidig och enkel. I dag använder Helene och Mikael sitt sommarhus på Fogdö betydligt mer än de från början trott. De kommer hit såväl under sommarledigheten som under några härligt snöiga dagar i december.

bild6_a2772_willanordic_new_england_lantlig_romantisk_modernt_arkitektritade_hus_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Mycket att njuta av
– Vi har egentligen inget att klaga på, bara mycket yta att njuta av. Det bästa är känslan av att trivas, säger Helene.

Willa Nordic Magasin #7

Läs mer om huset och se fler bilder här…

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply