Modernt

På en klippa vid havet…

By  | 

I västlig Skärgårdsmiljö på Värmdö, ligger denna långsträckta havstomt. Platsen nås enkelt med bil efter ungefär en halvtimmes resa från Stockholms centrum. Tomten domineras av berg och på klippan har ett äldre fritidshus legat sedan 1970-talet.

Willa Nordic och arkitekt Patrik Windisch fick uppdraget att skapa ett nytt hus på tomten. Patrik, berätta om arbetet:
– Det befintliga husets läge och en ny detaljplan gjorde det möjligt att placera ett nytt hus mycket nära vattnet. Detta tillsammans med en medveten formgivning för att skapa fina och skyddade läplatser kring huset var viktiga faktorer för husets ägare som skulle använda huset främst som fritidshus. Huset skulle smälta in och anpassas efter den bergiga havstomten, samtidigt som dess arkitektur gärna fick vara varierad och uttrycksfull. Berget studerades och husets planlösning skapades därefter.

a2927-arkitekt-ritat-willa-nordic-torsby-galleri_0003__dsc3972-2

Stora glaspartier
– Efter några skissförslag hittade vi en form där två gästrum med tillhörande wc/dusch och tvätt, vardagsrum, kök och matplats placerades på entrévåningen. Ett allrum och sovrum med bad fick inta övervåningen. Entrévåningen domineras av stora glaspartier med skjutdörrar mot vattnet vid vardagsrum och matplats. Där kan man ta in den vackra skärgårdsmiljön med en intilliggande bebodd ö på ett lagom avstånd från huset. Närheten skapar liv och en känsla för landskapets skala, både på dagtid och nattid.

a2927-arkitekt-ritat-willa-nordic-torsby-galleri_0043__dsc4016

Binder samman ute och inne
– På entrévåningen finns många möjliga utgångar till ett sammanhängande trädäck inpassat mellan klipporna på platsen. Direktutgångarna via fönsterdörrar från de båda gästrummen på detta våningsplan i egna små hörn ger en känsla av frihet och skydd. Möjligheterna att röra sig ut och in mellan de olika rummen är många och en stor kvalitet främst under de varma årstiderna.

“Huset skulle smälta in och anpassas efter den bergiga havstomten, samtidigt som dess arkitektur gärna fick vara varierad och uttrycksfull.”

a2927-arkitekt-ritat-willa-nordic-torsby-galleri_0041__dsc4014

Hur tänkte du om fasaden?
– En liggande fjällpanel, som målats grå, ger huset en fin skuggverkan samtidigt som den anpassas till naturens färger på platsen. En mörkare grafitgrå kulör på taket kontrasterar mot väggens kulör samtidigt som även den tar upp naturens färgskala på platsen.

a2927-arkitekt-ritat-willa-nordic-torsby-galleri_0037__dsc4007

Drömboende på en fantastisk plats
– Ett flackt lutande pulpettak får husets olika volymer att framträda och samverka på ett lugnt sätt trots den uttrycksfulla volymen. Fönster över hörn är ett genomgående tema på detta hus, och ger möjlighet att få fler och vidare utblickar mot omgivningen. Ett drömboende på en fantastisk plats helt enkelt.

 

Willa Nordic Magasin #7

Läs mer om huset och se fler bilder här.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply