Modernt

Nordisk design

By  | 

I ett naturskönt område strax utanför Hässleholm byggde Lukas och Carina ett vackert och stilrent hus med nordisk minimalistisk design. Sjöutsikten, den kringligg-ande bokskogen och designen på huset ger minst sagt ett mäktigt intryck.

Lukas och Carina Olofsson byggde på 90-talet en villa utanför Hässleholm. Med åren ändrade de om i huset och byggde till men till slut insåg de att de ville ha ett helt nytt hus med helt annan design.
– Vi är båda intresserade av skandinavisk arkitektur och kände att vi ville ha ett helt nytt hus med en design som passade oss. Vi ville ha något nytt och något som var helt unikt, säger Lukas.Paret hade sett ett hus hos husleverantören Willa Nordic som de fastnat för. Huset var från en ny kollektion kvalitetshus med hög designgrad som utformats av arkitekt Søren Rasmusen och det prisbelönta danska designteamet ”ONV Bolig”.
– Vid första anblicken kan det här huset se lite lågmält ut men synar man detaljerna i huset ser man att det är otroligt genomarbetat. Den nordiska minimalismen tilltalade oss. Det är raka, tunna linjer som ger lite industrikänsla, berättar Lukas.

bild3_a2413_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Leverantör med kundanpassade hus
Förutom att de fastnat för designen på huset så kändes också husleverantören helt rätt då de ville göra en del förändringar.
– Vi visste att Willa Nordic var duktiga på att göra kundanpassade hus och därför passade denna husleverantör oss bra, berättar Lukas. Paret förlängde huset med 4,5 meter och ändrade även lite detaljer inne i huset. Intill det stora sovrummet i huset gjorde de ett stort badrum med bastu. De öppnade upp hallen för att få mer ljus och rymd och med förändringen fick de även en större tvättstuga.

Fick leta ny tomt
Eftersom huset är 25 meter långt var det svårt att ta vilken tomt som helst. Men det fanns ett område med tomter som hade börjat bebyggas några år tidigare. Lukas och Carina hade redan köpt en tomt där men då huset var för långt fick de börja leta på nytt. Lukas och projektledaren Jonas Nordström hos Willa Nordic tog kontakt med kommunen som ägde marken. Ett optionsavtal tecknades och byggprocessen kunde fortsätta.
– Vi fick mycket hjälp av hus-leverantören under hela processen, säger Lukas. När allt väl stod klart och huset började byggas gick det snabbt. Från att mark-arbetet började tills dess att huset stod inflyttningsklart tog det åtta månader.

bild1_a2413_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Perfekt tonårshus
Huset som är 170 kvadratmeter stort, rymmer fem rum och har kombinerat kök och vardagsrum. I ena delen av huset hittar man ett master bedroom med stort badrum och bastu intill. I andra delen av huset ligger dottern Thildas rum och ytterligare ett sovrum som används som arbetsrum och musikstudio. Även denna del av huset har försetts med ett badrum.
– Det här huset är ett perfekt tonårshus då huset blir uppdelat i olika delar i och med att det är så långt. Det är praktiskt och perfekt för familjer som har lite större barn, säger Lukas.

bild13_b_a2413_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Husets hjärta
Köket och vardagsrummet som går ihop är familjens favoritdel i huset. Med de stora fönstren blir det ett härligt ljusinsläpp och man ser tydligt den omgivande vackra bokskogen. I köket finns en köksö med spishäll och vask och även några sittplatser för att ge rum för umgänge under matlagningen.
– Köket är husets hjärta, här umgås vi ofta och eftersom det är kombinerat med vardagsrummet kan man även ha kontakt med de som vistas där när man lagar mat, säger Lukas. I huset hittar man många möbler av dansk design som fåtöljerna Svanen av Arne Jacobsen, soffa av Börge Mogensen och PH Kotte av Poul Henningsen. Möbler och konst i huset går i svart och vit grafisk stil med accentuerande orangea inslag.

bild8_a2413_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Trädgård med inslag av husets fasad
Tomten som är 1350 kvadratmeter är delvis naturtomt och sluttar brant åt två håll rakt ner mot den vackra bokskogen. Med skogens och lövens härliga höstfärger känns huset nästan magiskt. Den falusvarta fasaden och spegeleffekten i glaspartierna blir en vacker kontrast mot den kringliggande skogen. I trädgården har Lukas och Carina planterat avenbok i tomtgränsen. Rhododendronbuskar finns också plan-terade som under sommaren blir en fin färgklick i trädgården och intill den mörka fasaden. Förutom gräs valde Lukas och Carina att lägga enkla grå betongplattor som inramning till ytor med krossad svart granit på några områden för att passa till husets fasad.

bild16_a2413_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Naturnära känsla
När paret uppförde huset valde de också att bygga en dubbelcarport med förråd som är ritad i samma design som huset.
– Förvaring är husets sämsta del då det finns väldigt få förvarings-utrymmen men det löste vi med att bygga förråd i anslutning till carporten istället, säger Lukas. På baksidan av huset finns en 140 kvadratmeter stor terrass med en inbyggd pool. Terrassen är i sydvästlig riktning vilket gör att det är ljust och varmt och en plats där familjen gärna tillbringar lediga dagar. Familjen stormtrivs i huset och känner att den natursköna omgivningen är precis rätt för dem.
– Om jag hade byggt ett nytt hus idag hade jag inte förändrat någonting. De säger att man måste bygga några hus innan man hittar rätt men det behövdes inte för oss. Platsen gör också mycket, då vi bara är några kilometer från stadskärnan ger det ändå intryck av att man är mitt ute i skogen, berättar Lukas.

Läs mer om huset här…

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply