Modernt

När drömtomten får bestämma

By  | 

Här känner sig Ingrid och Peter mer än hemma. Inte bara i huset − det roliga i den här berättelsen är att det ligger på en tomt alldeles bredvid parets gamla hus − där de bott i nästan trettio år och trivts alldeles förträffligt.

Under årens lopp blev en liten tomt större genom uppköp av mark och ett från början litet sommarhus (som Peters föräldrar i sin tur köpte på 50-talet!) har med tiden blivit större och dessutom fått sällskap av flera byggnader. Men det var ändå nåt speciellt med just den här tomten på bergsknallen, så…

− Den var länge min mans drömtomt, och när den blev till salu slog vi till, berättar Ingrid.

Peter fyller i:
− Jag föll för läget, att det inte finns någon som helst insyn.
Och visst är den fantastisk, den stora, starkt sluttande tomten på 3 822 kvadratmeter. Den ligger alltså på en bergsknalle med utsikt över Skurusundet och Stockholms inlopp. Omgivningen är kargt skön, med sin klippmiljö och höga tallar och vattnet som skymtar långt där nere. Det magiska ljus som vårt nordiska landskap bjuder på, känns särskilt framträdande här. Det är en fridfull oas − bara tio minuters bilfärd från city.

Och om man nu har hittat sin drömtomt vill man förstås bygga ett drömhus också. För Ingrid och Peter var det viktigt att hitta ett hus som verkligen passar själva tomten, att det smälter in i omgivningarna. Det har de ju definitiv gjort. Men från början visste de inte exakt vilket hus de ville ha.

− Vi kikade runt lite hos olika husföretag, men det var aldrig något som riktigt klickade. Så blev vi tipsade om Willa Nordic, och det förslag som arkitekt Peo Oskarsson tog fram efter våra önskningar föll vi pladask för.

− Vi tycker om enkla, rena linjer och kände att det var en stil som också skulle passa bra i just den här naturen.

Det är som sagt ett modernt hus, som känns otvunget, stolt och snällt på samma gång. Naturligt helt enkelt. Det känns också som om huset flyter ihop med tomten, där det liksom klättrar längs sluttningen. Det ser ut som en suterräng, men räknas som en enplansvilla med källare. (Byggytan är för övrigt på 179 x 2 kvadratmeter och inomhus är det 140 + 60 = 200 kvadratmeter att bo på.) Ingrid och Peter har även varit måna om att kunna nyttja tomten med årstidernas växlingar på bästa sätt. Altaner och terrasser, soldäck och sittplatser avlöser varandra i olika höjder och väderstreck och erbjuder olika favoritplatser året om. De ramar också in huset och smälter väl in i omgivningen. På tomten finns också en liten gäststuga och även en pool. Och skulle Ingrid och Peter vilja ta en tur med sin båt, når de bryggan genom trappan från sin gamla tomt − för där bor sonen (som för övrigt också bygger hus från Willa Nordic).

Inomhus slås man av ljuset − som verkligen är en naturlig del av inredningen.

− Det är nog det absolut bästa med vårt hus, att det släpper in så mycket ljus. Det är fantastiskt att kunna följa årstidernas växlingar.

I övrigt gifter sig inredningen väl med husets uttryck, och även omgivningarna. Det är ljusa nyanser som dominerar, med mycket inslag av trä.

− Vi var måna om att ha en enhetlig stil, berättar Ingrid.

Ingrid och Peter ville också ha alla ”funktioner” i ett plan. Det var särskilt viktigt för Ingrid, som har en funktionsnedsättning sedan barndomen.

− Jag ville samla allt det där man gör en vanlig dag på ett enda plan, det vill säga jag ville ha kök, badrum, tvättstuga, matsal, allrum och sovrum samlade. I vårt gamla hem gick vi mellan olika plan och även byggnader, och det ville jag slippa nu.

− På nedervåningen finns kontor, bastu med spa samt garage och därför har vi också installerat en hiss. Gott om förvaringsutrymmen var också viktigt för oss.

Huset började byggas i februari 2008 − och redan i slutet av året kunde de flytta in.
− Det flöt på jättebra. Det var några konstruktionsfel från början men de åtgärdades snabbt så det blev aldrig några problem. Vi är så nöjda med Willa Nordic, dess arbete och dess ansvarstagande.

Blev då allt som de hade förväntat sig?

− Ja! I alla fall på övervåningen. Så här efterhand kan jag ångra att vi inte gjorde två rum på nedervåningen i stället för ett stort kontor men det är ju inget större problem, säger Ingrid.

− Vi måste nog ändå tillstå att vi har haft lite tur att det blev så bra; vi hade nämligen lite bråttom att komma igång med att bygga. Vi fick en fosterdotter i samma veva och behövde bli klara snabbt. Annars tror jag att det är bra att man skyndar långsamt, att man verkligen tar sig tid att fundera över sin tomt för att kunna avgöra vilken typ av hus som passar bäst.

Läs mer och se bilder från huset här…

You must be logged in to post a comment Login