Lantligt

Modernt stenhus i Skåne

By  | 

Erik kände sedan innan arkitekten Klas Sjöstrand. De hade länge skojat om att han skulle rita ett hus till Erik. När Erik och hans familj många år senare köpte en tomt ritades huset av just Klas Sjöstrand.

När jag knackar på hos familjen i Limhamn utanför Malmö har Erik precis kommit hem från fotbollsträningen med sonen Deniz. I stället för att titta på något barnprogram kryper Deniz upp i soffan och slår på en Premiere League-match mellan Fulham och Blackpool. Innan bodde familjen i ett hus i Malmö, men Erik har alltid drömt om att bygga nytt så de hade stått i kommunens tomtkö i sju år. När erbjudandet om en tomt i Limhamn damp ned i brevlådan visste inte Erik och Gabbi hur de skulle göra. Tidigare hade de blivit erbjudna en tomt på andra sidan stan, men tackat nej.

– När vi var ute och körde hamnade vi alltid i Limhamn, eftersom havet med strandpromenaden och många roliga lekplatser finns här. Gabbi berättar att de kände sig redo. De ville bygga hus.
– Men du var tveksam, säger Erik.
– Det är ett så stort steg, säger Gabbi. Paret kontaktade kommunen för att få titta på detaljplanen.
– De hade väldigt bestämda regler för detta område, säger Erik.
Bygghöjden fick inte överstiga 3,5 meter och man var tvungen att ha en taklutning på mellan 30 och 50 grader.

Inga undantag
– Klas sa att kommunen i vissa fall kan godkänna mindre avvikelser, men de var stenhårda. Släppte inte en centimeter, säger Erik.
Trots hårda bestämmelser valde de att köpa tomten.
– Det kändes som att vi aldrig får en sån här chans igen, säger han.
Erik berättar vidare det var ungefär en miljon kronor billigare att köpa en tomt i Limhamn via kommunen i stället för privat.
Efter att ha bestämt sig cyklade de förbi tomten i stort sett varje dag under sommaren.
– Barnen sa: nej inte åka dit nu igen, säger han.

Ville bygga ett stenhus
Nu började arbetet med att hitta rätt hus. Eftersom tanken på att bygga hus funnits i bakhuvudet under många år hade de redan tittat på många hus och husleverantörer. Att valet till slut föll på Willa Nordic berodde på den flexibilitet som företaget erbjuder. Erik kände Pia Jensen på Willa Nordics Malmökontor. Han hade även skojat länge om att Klas Sjöstrand någon gång ska rita hans hus. Klas samarbetar med Willa Nordic så valet föll sig naturligt.
– Willa Nordic är fantastiska. De har kontakt med många olika leverantörer så tillvalsmöjligheterna är oändliga. Med andra leverantörer är man mer begränsad. Inom tillval slår Willa Nordic alla. De är unika eftersom man kan välja trästomme eller stenhus. Andra har antingen eller, säger han. Erik var 90 procent säker på att han ville bygga ett stenhus. Willa Nordic bygger stenhus av murade lättbetongblock vilket gör att man kan få huset precis som man vill ha det.
– För mig är sten gediget. Det ger en känsla av kvalitet.

Möbleringstankar
Klas började skissa upp huset efter familjens önskelista. Utmaningen var att bygga ett bra hus till en kostnad som motsvarar marknadsvärdet så att familjen får tillbaka satsade pengar när de vill sälja huset.
– Det var viktigt att huset skulle bli bra att umgås och trivas i. Både för stora och små. Vi ser projektet som en investering för familjen, säger Erik.
De flesta möbler hade familjen redan innan så planlösningen anpassades efter dem, men med marginaler utifall de skulle vilja byta ut någonting i framtiden. Första förslaget Klas levererade var paret inte helt nöjda med. Han hade ritat huvudentré på gaveln och barnens sovrum låg alldeles intill vardagsrummet. De fick ett nytt förslag som båda fastnade för. I maj skrev de kontrakt med Willa Nordic och sökte bygglov. Bygglovet dröjde så Willa Nordic kunde inte börja med konstruktionsritningarna förrän i oktober. I maj året efter levererades huset och den 19 september 2010 flyttade familjen in. Sitt gamla hus hade familjen sålt långt innan.

Knackade på och frågade om de fick köpa
Deras granne skulle sälja sitt hus och en av de intresserade familjerna hade via rykten hört att Erik och Gabbi köpt en tomt så de knackade på och frågade om de fick köpa huset.
– Vi sålde huset och hyrde en lägenhet, där vi bodde ett år, säger Erik.
När det började närma sig inflyttningsdatum blev han nervös, eftersom han skulle säga upp lägenheten. Skulle de hinna bli färdiga?
– Men mina föräldrar var ännu mer nervösa. Han frågade byggarna och de lovade att vara klara. Ett löfte de höll.
– Det var en obeskrivlig känsla att få flytta in. Fortfarande i dag kan jag sätta mig ned när barnen gått och lagt sig och bara titta, säger Erik.
– Det kändes jättebra att det var över och allt var som det skulle, säger Gabbi.
– Husbygget tog mycket av barnens tid. Vi kunde inte hitta på saker på helgerna eftersom vi alltid var tvungna att åka och titta på någonting, säger Erik.
– Det var en lättnad att kunna göra vad vi vill, säger Gabbi.

Willa Nordic Limhamn-1244

Barnens resa
När de flyttade in sprang dottern Lara, som då var två år, bara runt runt. Runt soffan runt matgruppen. Hon älskar de stora ytorna. Sjuåriga Deniz var nervös att flytta från sina kompisar, men det gick fort att hitta nya. Även han var insatt under byggprocessen.
– När vi satt i bilen kunde han plötsligt säga; pappa ska vi ha takfönster också, säger Erik.
Trots att familjen bara bott i huset i ett drygt halvår är det mesta redan färdigt. Stengången in till entrén och även runt på baksidan omges av svartvit sjösten. Går man runt huset övergår stenen till gräsmatta. Poolen finns redan på plats och på altanen står både en matgrupp och en inbjudande hörnsoffa.
– Utemöblerna köpte vi redan förra sommaren och ställde i Gabbis systers garage. Vi var så sugna även om huset inte var klart ännu, säger Erik. I vår har de planterat en åretrunt-grön lagerhägg vid tomtgränsen på vardera sida om huset, så nu återstår bara att komplettera med fler växter och armaturer att lysa upp dem med.
– Jag skulle vilja köpa färdiga växter. Helst små palmer och bambu. Jag har inte tålamod att se dem växa, utan vill ha allt klart, säger Erik.
Det dåliga tålamodet visade sig även vid poolbygget. De hade tänkt vänta men det kändes rätt att göra allt färdigt från början.
– När vi låg vid stranden tänkte jag att här orkar jag inte ligga hela dan. Jag ville vara hemma så jag ringde Pia på Willa Nordic och sa att vi ville ha en pool. Hon löste det även om det var sent, säger Erik.
Historien upprepade sig när det gällde braskaminen och garaget.
– Pia sa att de skulle förbereda för braskamin, men när vi satt där sa jag: Pia, vi tar det också, säger Erik.
– Min fru ville ha carport eftersom det är skönt att bara köra in i så vi tänkte bygga garage senare. Men vem ska hålla på och ta hit hantverkare och fixa sen. Det var lika bra att göra det på en gång, säger Erik.
En sak som också oroade paret under byggtiden var köket. Det såg så litet ut. Skulle de få plats med allt? Men det visade sig inte vara något problem. Gabbi drar ut lådorna i köksön och visar hur mycket de sväljer. Köksön ligger topp tio bland saker de är mest nöjda med i huset.
– Barnen vill äta frukost här varje morgon. Vi gillar att man kan sitta här och prata med den som lagar mat, säger Erik. Högt på topplistan ligger även det vitpigmenterade mattlackade skeppsgolvet i ask.
– Vi älskar golvet. Ett ljust golv framhäver möblerna mer än ek som alla har, säger Erik. Väggen mellan kök och vardagsrum passar bra i den annars så öppna planlösningen. Men väggen var inte självklar. In i det sista tvekade paret.
– Byggaren sa att vi måste bestämma oss nu, säger Erik.
Till slut valde de att ha en vägg som inte går ända upp till tak, eftersom de ville ha en diskret tv-hörna där man inte blir störd. Paret kom på att de ville ha tre kvadratiska hål i väggen för att få lite kontakt med vardagsrummet.
Generösa förvaringsmöjligheter fanns också med på önskelistan. Men om de skulle ha en gemensam klädkammare eller varsin var oklart.
– Jag är lite mer ordningsam. Vi hade varsin klädkammare i förra huset och Gabbis var mer rörig. Nu när vi delar har hon mer ordning, säger han.
Men den har två ingångar så det lätt går att smälla upp en vägg och få två klädkammare om något problem skulle uppstå.
Både Erik och Gabbi tycker att det varit kul men jobbigt att bygga hus. De har fått sitt hus precis som de vill ha det och fått vara med i allt redan från början.
– Jag hade kunnat bygga en gång till. Då hade jag valt Willa Nordic igen, säger Erik.

Text: Maria Östlund
Foto: Linnea Strömberg och Richard Lindor

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply