Modernt

Grafiskt & lekfullt

By  | 

Högt beläget och centralt i Jönköping hittar vi Anne-Sofie och Martins drömhus. En modern suterrängvilla som uppfyller familjens behov på funktionalitet och vars inredning är en riktig vitamininjektion.

Anne-Sofie, Martin och deras två barn bodde sedan tidigare i villa i Jönköping, men hade så smått börja växa ur sitt hus. Att planera och skapa ett boende helt efter deras egna behov och personliga önskemål hade länge varit en dröm, samtidigt som ett sådant stort projekt också kändes väl ambitiöst med små barn i hemmet.
– Vi hade tänkt på det många gånger, men jag tyckte varken att det var rätt timing eller tillräckligt intressanta tomter, berättar Anne-Sofie. Men för fyra år sedan dök så några riktigt attraktiva tomter upp, belägna på en kulle i närheten av Hisingstorps gård i Jönköping. Paret åkte ut och tittade och fastnade för flera av tomterna där man också kunde få Vätternutsikt. När så sista dagen kom för att lämna in handlingar till kommunen gällande önskemål på tomt, begav sig paret ut till området ännu en gång för att försöka bestämma sig.
– Martin skickade in våra önskemål fem i tolv på kvällen, så det var verkligen i sista sekunden. Sedan åkte vi på semester, och funderade inte så mycket mer på det. Vi var inte mentalt förberedda på att det faktiskt skulle bli någonting, säger Anne-Sofie.

bild3_a2840_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Hittade drömhuset
Men en tomt blev det. När paret kom hem från semestern låg ett brev med kommunens beslut och väntade på dem. Familjen hade  tilldelats sitt andrahandsval
– en vacker sluttningstomt.
– Då började tankarna snurra. Nu skulle vi faktiskt få bygga ett nytt hus, och det var mycket som skulle falla på plats. Det hela kom som en överraskning, säger Anne-Sofie. Men drömmarna om ett nytt hus hade som sagt redan funnits med ett tag, och några år tidigare hade Anne-Sofie rivit ut en bild på ett hus ur en tidning för att spara om ett husbygge någon gång skulle bli aktuellt.
– Jag tänkte mycket på den där bilden, och började leta bland mina gamla papper. Till slut hittade jag den – och vilket vackert hus det var! Det stod att det kom från Willa Nordic, så vi kollade upp dem. Det visade sig att de faktiskt hade ett kontor i Jönköping så vi ringde dit och fick tid för konsultation. Paret begav sig till Willa Nordic för ett första möte, och fick direkt en bra kontakt med säljaren/projektledaren Mia Olsson. När de steg in på hennes kontor möttes de också av en syn som gjorde dem ännu mer övertygade om att de valt rätt.
– På väggen hängde en stor tavla med ett inramat foto av ett hus. Det var samma hus som jag hade hittat i den där tidningen! Då kändes det som att vi var på helt rätt plats, berättar Anne-Sofie.

bild5_a2840_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Planeringen
Planeringen av husbygget tog fart, och ganska snart kopplades också Willa Nordics arkitekt Stefan Rupert in. Han fick ta del av de ritningar som Anne-Sofie själv hade skissat på, och fick sedan komma med förslag på eventuella ändringar.
– Vi hade en väldigt klar idé om hur vi ville att huset skulle se ut och kännas. Och Stefan ändrade inte på särskilt mycket i planlösningen. Han bytte plats på två sovrum på undervåningen, ändrade så att vinkeln i vår etagetrappa stämde med vinkeln på en dörr och ritade in en nisch med belysning i väggen vid vilplanet i trappan, så det kändes inte som att det var så många ändringar. På så sätt fick vi ju verkligen det hus som vi ville ha. Huset är en tvåplansvilla i suterräng där entrén ligger på det övre planet. Här finns också kök, allmänna ytor, badrum och ett gästrum/lekrum. Och så en imponerande balkong förstås. På nedre plan, som vetter mot trädgården och uteplatsen har man istället placerat familjens sovrum, två badrum med dusch, tvättstuga och förråd.
– Planlösningen är väldigt praktisk. Vi tycker att det känns bra att sovrummen är samlade på samma plan, vilket skänker barnen mer trygghet, säger Anne-Sofie.

bild7_a2840_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Grafisk exteriör
Exteriört har arkitekten jobbat med två färger – svart och vitt, och materialen trä och fibercementskivor. Den liggande träpanelen som målats i ”arkitektsvart” kontrasteras av de vita skivorna vilket ger fasaden ett modernt men också ett  industriellt och grafiskt uttryck.
– De vita fibercementskivorna har synliga skruvar. Det gör att utseendet blir mer rått, vilket vi tycker ger huset en särskild karaktär, säger Anne-Sofie. På baksidan har familjen fått en stor uteplats med morgonsol, samt en fantastisk balkong. Här har man även valt bort överliggare på räcket för att ge balkongen ett mer svävande uttryck.
– Det är ett drag som blev väldigt lyckat då det suddar ut gränsen mellan huset och naturen mer, säger Anne-Sofie.

bild8_a2840_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Färgexplosion
Interiört har paret satsat på rena färg- och materialval, med genomgående vita väggar och ekparkett på golven. Men där paret förut valt den typiska gulbruna parketten valdes nu istället ett mörkt golv som skänker mer kontrast mellan väggar och golv.
– Vi hade sett mörka golv på många hotell vi besökt och tyckte att det var väldigt snyggt. Sam-tidigt syns ju smuts mer så klart
– man ser varenda liten smula! Men vi tyckte att det passade in väldigt bra med huset i övrigt, berättar
Anne-Sofie. När det kommer till färgval har familjen satsat på mycket färg, vilket skänker energi och en känsla av värme och glädje till huset. Efter en tids funderade bestämde sig paret för två starka accentfärger som återkommer i hela inredningen.
– Rött står ju för kärlek, och gult för solen. Blandar man dem får man orange, vilket jag tyckte passade så bra tillsammans med det vita och bruna i huset. Sedan valde vi även ut turkost som är en färg som funkar väldigt bra med orange, säger Anne-Sofie. De orangea elementen återfinns i hela huset, på allt från fondväggar till inredningsdetaljer, och gör huset till en riktig färgexplosion.

bild14_a2840_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Modern inredning
När det kommer till inredning har paret satsat på moderna möbler som passar in med husets övriga utseende. Arvegods och äldre  prylar är inte något som legat högt på familjens önskelista.
– Vi gillar den här stilen och vill ha den moderna känslan, säger Anne-Sofie. När det kommer till husets hjärta – köket, har paret även här fört in sin huvudsakliga accéntfärg. Detta med en ”fond vägg”bakom spishällen i orange mosaik, som enkelt går att byta ut om paret en dag skulle tröttna på färgen. Köket går annars helt i vitt, med modern inredning och vitvaror. I anslutning till köket hittar vi familjens matplats till vardags. Bakom den lilla halvväggen finns ännu en matplats, för fester och andra tillställningar.
– Det var ett av våra önskemål, då det känns lite extra festligt att ha en egen matplats för speciella tillfällen, berättar Anne-Sofie.

bild15_a2840_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Luft och rymd
Både matplatsen och det anslutande vardagsrummet ligger i etageplan, med två trappsteg upp. Detta medför att rummen känns mer intressanta arkitektoniskt, men bidrar också till att det blir en naturligare avgränsning mellan dessa rum och hall/kök. I matsalen och vardagsrummet ligger takhöjden på 2,70 medan köket och hallen fått hela 2,95.
– Detta gör att vi får mycket rymd och luft i rummen. Tillsammans med de stora fönstren blir det väldigt ljust och öppet här, säger Anne-Sofie. Trappan som skiljer de två våningsplanen har också fått ett stort anslutande fönster för mer ljusinsläpp. Här har man också monterat in extra belysning vid trappstegen vilket är lika praktiskt som snyggt.
– Det skänker väldigt mycket mysfaktor på kvällen. Samtidigt är det praktiskt eftersom man ser bättre när man går i trappan, säger Anne-Sofie.

bild10_a2840_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

bild11_a2840_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

Barnens rum
När det var dags att sätta inredningen för barnens rum, kände sig dock paret lite osäkra på hur de skulle planeras. Därför  konsulterade familjen en inrednings-arkitekt som hjälpte till med såväl planering som direkta tips på inköp.
– Jag är faktiskt väldigt glad att vi tog hjälp med barnens rum. Arkitekten ritade upp rummen på ett stort papper så vi fick en klar bild över hur hon tyckte det kunde se ut. Jag fick massor av tips och inredde sedan nästan exakt efter hennes ritningar. Överlag känner sig paret väldigt nöjda med sitt nya hus. Även om det gått hela tre år sedan inflyttningen har de egent-ligen ingenting att anmärka på.
– Det passar oss så bra funktionsmässigt och med vår livssituation där vi har relativt små barn. Vi insåg snart att det var väldigt smart att ge barnen ett eget badrum. Det bildas inga köer till duschen på morgonen, och det är rätt skönt att vi fått lite mer avskildhet. Paret tycker också om att de med hjälp av den öppna planlösningen, de stora fönstren och inredningen fått så mycket luft och rymd i sitt nya hus. Dock har det under åren dykt upp en sak som de hade tänkt annorlunda kring om de fick göra om sitt hus idag.

bild17_a2840_willanordic_modernahus_arkitektritade_hus_newengland_2013_willa_nordic_galleriet_fritidshus_karaktar

– Det är egentligen bara en detalj, men vi borde verkligen inte ha valt vitt klinker för badrummet som ligger i anslutning till vårt sovrum. Minsta lilla hårstrå syns på en gång, säger Anne-Sofie.
Paret säger sig också vara väldigt nöjda med bemötandet de fick från Willa Nordic, där de hela tiden kunde ställa frågor och komma med önskemål. Under byggprocessen var paret också hela tiden välkomna till bygget och kunde ha en öppen dialog med såväl byggare som arkitekt och projektledare. Det fanns också en del i kontraktet med leverantören som paret värdesatte extra mycket.
– Willa Nordic kunde ge oss ett säkert inflyttningsdatum, vilket så klart gjorde allting mycket enklare för oss då vi kunde planera försäljningen av vårt gamla hus. En sådan sak är väldigt värdefull när man bygger ett nytt hus.

Läs mer om huset här…

Här bor: 
Anne-Sofie och Martin Sundling med två barn
INV. area: ca 240 kvm + garage
Tomtarea: ca 1300 kvm
Antal rum: 6 rum och kök
Tillverkare: Willa Nordic
Arkitekt: Stefan Rupert

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply